tisdag 31 mars 2009

Strålande funderingar

HA! Undrens tid är ännu ej förbi..... För flera år sedan berättade vår professor i neurologi att strålningen från mobiltelefoner har i alla undersökningar visat sig ha ett klart samband med en ökad frekvens av Aucusticusneurinom - en typ av tumör på hörselnerven.
Idag fanns det i Aftonbladets nätbilaga följande att läsa:
"Forskningsstudier har visat på ökad frekvens av cancer på hörselnerven, säger Anders Bredfell, som är pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten."
OK.... det visste vi alltså - nu undrar jag när de kommer att börja tala om det faktum att strålningen även löser upp Blod-Hjärn-Barriären? (Den barriär som skyddar hjärnan från farliga ämnen).
Sen undrar en annan då lite stilla.... det pratas bara om styrkan på strålningen... inte helt oviktigt men hur är det med frekvensen? Det finns många rapporter om att inom de frekvenser mobiltelefonsignalerna rör sig så finns det subtila skillnader i hur den faktiska frekvensen påverkar omgivningen.
En annan strålning som halkat av tapeten är ju den i mikrovågsugnarna.... det är tydligen bevisat att man får en "förändrad blodbild" när man sätter i sig micrad mad. Vad detta innebär vete fåglarna.
Men inget skall ju vara farligt - I skolan fick vi lära oss att ta på oss regnkappa om det var radioaktivt nedfall ute. Marie Curie spatserade runt med radioaktiva ämnen i fickorna och dog av cancer fast å andra sidan läste jag om en Japan som varit på plats i både Hiroshima och Nagasaki de ödesdigra dagarna då bomberna föll och han är frisk som en nötkärna... Olika falla ödets lotter så man skall knappast ha den mannen som en måttstock.
En hunduppfödare jag känner flyttade till ett hus med radon i vattnet och började få ett oroväckande stort antal missbildningar på sina valpar, även antalet dödfödda valpar ökade. De satte in filter och har sedan dess inte haft några problem alls... det intressanta här är att en kollega på avdelningen där jag jobbar på Uppsala Universitet är strålskyddsexpert (och jobbar med detta) och han är fullt och fast övertygad om att radon i vattnet inte alls skulle kunna påverka så mycket. Alla mätningar säger nämligen att så inte är fallet... att verkligheten sedan inte tycks följa forskning och mätresultat bekymrar honom inte alls.
"Det är en stad här! Enligt Generalstabens karta skall det inte finnas en stad här... hmm.. Jämna stan med marken! Generalstabens karta har aldrig fel!"

1 kommentar:

Anna sa...

Jaha, den gamla om kartan och verkligheten. Jag tror att man ser olika på det beroende på om man är skrivbordsnisse eller fältarbetare. Själv jobbar jag i ett sjudjävlars magnetfält hela dagarna, och det finns en viss förhöjd cancerprocent bland tågpersonal, men den är inte alarmerande, så who knows?

PS "desuicro", det var nästan vackert!